Àudio llibres i podcasts

Els Àudio llibres no són un concepte tan nou com podria semblar. A casa nostra no hi ha tradició però en altres cultures, com l’anglosaxona, fa dècades que els llibres (sí, llibres) es publiquen en formats per escoltar: cassets, CD, i ara mp3. A més de llegir mentre es realitzen altres activitats, són del tot habituals en països on, per exemple, els llargs desplaçaments diaris de la llar a la feina són comuns. En la pràctica, ofereixen el mateix contingut que en format paper, traslladat a àudio.

El podcast és una tecnologia que permet crear arxius digitals en format àudio, dotar-los d’etiquetes que el classifiquen, distribuir-los gratuïtament a través d’Internet i escoltar-los en ordinadors o reproductors portàtils. Qualsevol tipologia de contingut literari (monografies, poemes, entrevistes, articles…) pot ser traslladada a podcast, però en la pràctica, no s’ha d’identificar amb la novel·la parlada, tot i que alguns serveis gratuïts les difonen.

La novetat del món digital rau tant en els formats (mp3), com en la distribució (sovint gratuïta i en línia) i les formes de presentació (monografies, antologies, bancs de recursos).

 

Àudio llibres

– AudioBooksForFree

Catàleg classificat d’obres literàries de diversitat de gèneres en format àudio, permet la descàrrega previ pagament.

– LibriVox

Catàleg classificat d’obres literàries de diversitat de gèneres en format àudio. Permet la descàrrega en diverses qualitats i l’accés al text escrit.

– Relátame

Promou la creació de relats de ficció en línia en multiautoria. L’usuari pot crear un relat nou o afegir-se a la continuació d’un altre. Els lectors poden afegir diversitat de comentaris als capítols que llegeixen.

– The Penguin Podcast

L’editorial ofereix un podcast on es poden escoltar extractes de llibres o entrevistes amb autors.

 

Creació i gestió de podcasts
– Hypicast

Semblant a un estudi de creació de podcasts en línia.

– Odeo

Portal per a la creació, publicació i gestió de podcasts en línia.

– Podcast-es

Portal de recursos relacionats amb el podcast en castellà.

– Podcast People

Servei en línia per crear programes en àudio/vídeo i publicar-ne el contingut en forma de bloc.

– Podcatalà

Tot sobre el podcàsting en català. Notícies, tutorials, ajudes, directori de podcasts, documentació, projectes i participació col·laborativa.

– Solidcasts

Sistema de gestió de podcasts. Permet publicar i administrar els arxius.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.